Zuidenveldtour

De PWZ Zuidenveldtour is een Nederlandse wielerwedstrijd die gereden wordt in de provincie Drenthe. Het is een UCI 1.2 wedstrijd voor elite-mannen. Na een aantal jaren een wielerploeg te hebben gesponsord, richt de stichting PWZ (Promotie Wielersport Zuid Oost Drenthe) zich nu op de wielersport in de breedste zin des woord., waarbij een aan de wielersport gerelateerd evenement de basis vormt. Om de ondersteuning op langere termijn te kunnen garanderen is een brede financiële basis noodzakelijk. De Stichting PWZ beschikt over een ruim aantal leden die door hun jaarlijkse bijdrage een financieel fundament leggen. 

Door deze bijdrage is PWZ in staat om wielerevenementen te organiseren en/of financieel te ondersteunen. PWZ heeft als eerste de sponsorkracht onder het juridische dak van een stichting gebracht. Naast de financiële ondersteuning van de WSV Emmen, richt de PWZ zich op het organiseren en ondersteunen van allerlei wielerevenementen in Zuidoost Drenthe.

Renate Groenewold zal op zaterdag 28 april a.s. om 12.00 uur in Dalen het startschot lossen voor de 27e PWZ Zuidenveldtour, dé wielerwedstrijd voor elite mannen. De drievoudig wereld- en tweevoudig Olympisch zilver schaatskampioen is bereid gevonden om in haar oude woonplaats Dalen de wielrenners weg te schieten. Voor haar is dit ook een mooie gelegenheid om het publiek bij te praten over de plannen voor het WK wielrennen 2020. Zoals bekend wordt er hard gewerkt dit WK evenement naar Noord Nederland te halen.

De renners worden om 12.00 uur weggeschoten door Renate in het centrum van Dalen, waarna de mannen een wedstrijd over 200 km voor de boeg hebben. Maar liefst 25 ploegen nemen deel, dit is het maximum dat door de UCI wordt toegelaten, en elke ploeg bestaat uit 7 renners. Naast de gehele Nederlandse top is er dit jaar een groot aantal buitenlandse ploegen die graag meedoet om de prijzen. Vanuit Japan, Tsjechie, Engeland, Belgie, Duitsland en Luxemburg komen de buitenlandse deelnemers, in totaal 9 ploegen.

Via een schitterende route door ZO Drenthe eindigt de race in Nieuw Amsterdam, na drie plaatselijke omlopen. Rond half vier draait het peloton voor het eerst vanaf de Schooldijk de Vaart Noorzijde op, om daarna via een 17 kilometer lange lus nog tweemaal te passeren. Annelies Mensen, de rondemiss, deelt tegen 17.00 uur de bloemen en kussen uit aan de winnaar.

Gezien de grote belangstelling van ploegen uit binnen- en buitenland, en het feit dat dit al de 27e keer is, is dit evenement uitgegroeid tot een echte klassieker. Ploegen en renners rijden deze koers graag, want je telt echt mee als je hier wint en dan komt een profcontract weer iets dichterbij. Tot slot, maar zeker niet onbelangrijk is het vermelden van meer dan 200 vrijwilligers hier op z’n plaats. Zonder de vrijwilligers, waaronder verkeersregelaars, ehbo-ers, motorrijders, caravaan-chauffeurs enz. enz. zou deze klassieker onmogelijk zijn. Elk jaar weer wordt de organisatie in het KNWU jury rapport geprezen om z’n perfecte organisatie, mede door de vele vrijwilligers.

We verwelkomen u graag als toeschouwer op zaterdag 28 april in Dalen en Nieuw Amsterdam!